Film „Kwestia smaku” w nieco naukowy, interpretacyjny sposób pokazuje to, czego nie widać gołym okiem. Zaczynając od abstrakcji, skojarzeń artystycznych, do rozpoznawalnych form, pojawiających się w filmie, biologiczne i chemiczne reakcje zachodzące w organizmie człowieka podczas jedzenia. Reakcje te są płynne i rozluźnione. Zmienność elementów jest swobodna, zaskakująca i bardzo plastyczna. Autor przenosi widza w subiektywny, kolorowy świat.
Tytuł filmu: Kwestia smaku (2014)
Czas trwania: 9 min
Technika realizacyjna: animacja malowana na szkle, animacja w plastelinie
Reżyseria: Alicja Rokicka
Muzyka: Paulina Łuciuk


Urodzona w 1987r w Krzeszowicach koło Krakowa. W 2012 obroniła pracę licencjacką z rysunku na wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. W 2014 ukończyła studia na dziale Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie ze specjalizacją z filmu animowanego oraz projektowania książki. Jest weganką. Prowadzi kulinarnego bloga. Jej przepisy i fotografie można znaleźć w prasie polskiej oraz zagranicznej. Walka o równouprawnienie roślin to jej kolejna pasja. Jest przekonana, że może połączyć zamiłowanie do gotowania z filmem. Film pt. Kwestia Smaku jest jej debiutem. Brała udział w licznych wystawach zbiorowych oraz indywidualnych w całej Polsce.

- Alicja Rokicka